Bloemen uitkiezen

bloemen uitkiezenBloemen uitkiezen door de bloemenhandelaar

Door de grote ervaring van de bloemenhandelaar en de bloemist, is het vaak geen probleem de juiste bloemen te kiezen. Men weet meestal wel wat de klant wil in een bepaalde tijd van het jaar. Ook zijn er soms bepaalde bloemen “in de mode” en worden ze gretig afgenomen.

Je kunt daarin ook zelf wat initiatieven nemen door bepaalde bloemen eens extra in het zonnetje te zetten. Er zijn bloemen die ondergewaardeerd worden en dat is nu een mooie uitdaging voor zowel de bloemenhandelaar als de bloemist om daarin verandering aan te brengen.

Zet een leuke actie op touw! Geef bij aankoop van een bepaald bedrag een bloemetje cadeau, waardoor dat bloemetje ineens wel populair wordt.

Bloemen uitkiezen voor een bruiloft

Het uitkiezen van de bloemen voor bijvoorbeeld een bruidsboeket is een vak apart. Zo ook de bloemenkeuze voor een krans of bloemen bij een uitvaart. Er wordt steeds meer werk van gemaakt om tot een juiste bloemenkeuze te komen. Ook het maken van corsages hoort daarbij.

Als bloemist kun je jouw klanten helpen bij het maken van een bloemenkeuze, waarna zij met lof over jou zullen spreken. Als bloemenhandelaar, maar ook als bloemist, bezoek je beurzen en bekijk je alle trends op het gebied van bloemen en bloemstukken voor allerlei speciale gelegenheden. Jij sluit dan aan bij de behoefte van de klanten en de vraag naar bepaalde bloemen, kleuren en vormen.

Je speelt als leverancier van de bloemen op een zeer speciale dag, of het nu een huwelijk is of een uitvaart, een zeer belangrijke rol. Je neemt een bepaald deel van de zorg van de klant over. Hij vertrouwt jou iets belangrijks toe, namelijk bloemen uitkiezen voor de uiterlijke verzorging en aankleding van een speciale dag. Ook hierdoor krijg je naamsbekendheid. Zorg ervoor dat je de wensen van de klant kent, en verwerk deze in de bloemen of het bloemstuk.

Bloemen uitkiezen op de veiling

De bloemenhandelaar kiest zelf alle bloemen uit die hij wil inkopen. Hij gaat daarvoor naar de bloemenveiling.

Kwekers brengen hun producten naar de veiling om ze te verkopen. Alle bloemen staan in de hal van de veiling waar ze worden gesorteerd, gecontroleerd en waar ze op kwaliteit worden beoordeeld.

De keurmeester bepaalt of de bloemen van een eerste klas kwaliteit zijn. Zo niet dan komt de partij bloemen voor een lagere prijs in de verkoop. Alvorens men biedt op een bepaalde partij kan men de bloemen zelf zien en beoordelen. Pas daarna begint de verkoop.

Kopen op de bloemenveiling

Als de bloemen dan eindelijk worden aangeboden, is het zaak om op tijd op de knop te drukken wanneer jij een aangeboden partij wilt kopen. Als je te laat bent, gaat de koop naar iemand anders die net iets eerder heeft gedrukt. Dit is vooral voor een beginneling vaak best lastig, maar oefening baart kunst. En je weet waarschijnlijk tevoren al welke partij jij zeker wilt gaan kopen.

Nadat de veiling is afgelopen ga je de bloemen inladen en verspreiden onder jouw klanten: bloemisten en tuincentra. Je kunt de bloemen per bos verkopen, hele partijen ineens verkopen, of er eerst bloemstukken van maken en die dan verkopen.

Aan de hand van de bestellingen die de bloemisten doen, koop jij de bloemen in. En daarom zul je nooit oude bloemen overhouden. Je koopt tenslotte op bestelling, dus je weet tevoren dat je alles al hebt verkocht. Je kunt natuurlijk altijd partijen inkopen die niet tevoren besteld zijn, maar dan alleen die waarvan jij weet dat ze eenvoudig te verkopen zijn.