Bloemenhandelaar

bloemenhandelaarWat is een bloemenhandelaar?

Een bloemenhandelaar is iemand die partijen bloemen op de veiling inkoopt en deze aan bloemisten aanbiedt voor verkoop aan particulieren. Ook wordt er regelmatig door de bloemenhandelaar ingekocht bij kwekers, die onder een goede naam bekend zijn bij de bloemenhandelaar. Hij koopt daar een bepaalde soort bloemen: rozen bij de rozenkweker bijvoorbeeld.

De bloemenhandelaar is bij hem zeker van prima kwaliteit en een gunstige prijs. Vaak is er van oudsher al een band met de kweker. Bijvoorbeeld: de bloemenhandelaar kent in zijn omgeving een chrysantenkweker, waar hij reeds jaren zijn chrysanten gaat inkopen, zonder tussenkomst van de veiling. Je begrijpt dat de weg en de tijd die de bloemen moeten afleggen naar de klant zo een stuk korter zijn. De klant profiteert zo van de meest verse bloemen. Alleen uit zijn eigen tuin heeft hij de bloemen nog verser!

De bloemenveiling

De meeste bloemen koopt de bloemenhandelaar echter op de veiling. Ook op de veiling is de bloemenhandelaar zeker van verse bloemen. De inkoop gebeurt grootschalig en daar is dus veel voordeel te behalen. Ook het eindpunt, de klant, profiteert mee van deze prijzen en van de prima kwaliteit en service en natuurlijk de snelle levering. De bloemenhandelaar koopt dus in bij de kweker of op de veiling, en verkoopt zijn bloemen aan de bloemist, maar ook aan het tuincentrum, waar ook (snij)bloemen te koop zijn naast planten, struiken, bomen en andere tuinbenodigdheden.

Hoeveel bloemen kopen?

De bloemenhandelaar koopt fusten of een aantal bossen bloemen, al naar gelang hij denkt te kunnen verkopen aan de bloemisterijen en tuincentra. De tijd leert hem een juiste hoeveelheid bloemen in te kopen. Ervaring leert de bloemenhandelaar in welke tijd en op welke dag van de week er de meeste bloemen door de klant bij de bloemist worden gekocht.

Dit is erg belangrijk, omdat bloemen onderhevig zijn aan het sterk verminderen van kwaliteit als ze dagen onverkocht blijven. De klant wil een verse bos bloemen, waarvan hij of zij ten minste een week kan genieten. De bloemist kan bij de bloemenhandelaar de bloemen in een groot aantal fusten of per bos bestellen. Daardoor hoeft hij nooit met oude bloemen te blijven zitten.

De bloemenhandelaar zorgt er voor dat bestelde bloemen nog dezelfde of hooguit de dag erna worden afgeleverd bij de bloemist of het tuincentrum. Het is dan aan de bloemist of hij de bloemen per bos gaat verkopen of dat hij er diverse bloemstukjes van maakt. Een goede en fijne samenwerking tussen bloemenhandelaar en bloemist is in het belang van de klant: hij krijgt dan namelijk een vers product.

Service en snelheid van de bloemenhandelaar

De service van een snelle levering door de bloemenhandelaar bij de bloemist, zorgt ervoor dat de klant kan rekenen op een bos verse bloemen. En dit laatste is van essentieel belang. De lange tijd dat men kan genieten van zijn bloemen zorgt ervoor dat mensen terug komen naar de bloemist: verse bloemen van een goede kwaliteit daar geven mensen graag hun geld aan uit.

De tijd en de weg die de bloemen moeten afleggen van veiling –  bloemenhandelaar – bloemist of tuincentrum – naar klant dienen zo kort mogelijk te zijn, bloemen zijn namelijk sterk onderhevig aan kwaliteitsvermindering, zoals fruit onderhevig is aan bederf.

Bezorging door de bloemenhandelaar

De bloemenhandelaar bezorgt bij bloemisten en tuincentra. Wanneer je bekend staat als een prima leverancier van verse bloemen, dan zul jij degene zijn waar de bestellingen worden geplaatst. Als je dan tevens zorgt voor een snelle levering, dan ontstaat er waarschijnlijk een prima samenwerking met vele bloemisten en tuincentra.

Wanneer jouw leveringen worden gedaan in fusten, grote aantallen bossen bloemen, dan kun je deze voorzien van jouw naamkaartje. Daarop staan alle belangrijke gegevens. Dit label kan dan trouwens ook als visitekaartje voor de bloemenhandelaar  worden gebruikt.